Περιπτώσεις που η φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη!

Με τον όρο φυσικοθεραπεία ορίζουμε εκείνη την μέθοδο κατά την οποία βελτιώνουμε την κίνηση του ασθενούς αλλά και την μυοσκελετική του υγεία μέσα από μεθόδους χειροπρακτικής που ενισχύεται ακόμη περισσότερο με την χρήση ειδικευμένων μηχανημάτων και ειδικευμένων ασκήσεων.

Πολλοί δεν την συγκαταλέγουν στον τομέα της ιατρικής, στην ουσία όμως όχι μόνο εντάσσεται σε αυτήν αλλά σε πολλές περιπτώσεις ολοκληρώνει τους κλάδους της με το αποτέλεσμα που προσφέρει. Ας δούμε λοιπόν ορισμένες περιπτώσεις ασθενών που η φυσικοθεραπεία τους είναι απαραίτητη.

Οσφυαλγία

3C84E1316D7DC8E8D62A92C9EA0A2268

Η οσφυλαγία είναι  η πάθηση που σχετίζεται με την ωδίνη στον όσφυ, δηλαδή στην μέση. Για πολλούς ανθρώπους αυτή η κατάσταση μετρά πολλά χρόνια ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις έχει οδηγήσει ακόμη και στην εγχείρηση.

Η φυσικοθεραπεία όχι μόνο εξομαλύνει το πρόβλημα αλλά οι χρόνιες συνεδρίες με τον χειροπρακτικό μπορούν ακόμη και να οδηγήσουν στην πλήρη επίλυση του προβλήματος. Σε έναν απλό άνθρωπο η εργασία του φυσικοθεραπευτή στηρίζεται στο μασάζ. Δεν πρόκειται όμως για τυχαίες κινήσεις οι οποίες απλά θερμαίνουν την περιοχή των μυών.

Ο φυσικοθεραπευτής γνωρίζει πολύ καλά τα σημεία του σώματος και επεμβαίνει σε αυτά που χρειάζεται για να επιλυθεί το πρόβλημα και να σταματήσει ο πόνος.

Αποκατάσταση ασθενούς μετά από εγχείρηση

1306314913762

Μια εγχείρηση στα άκρα συνδυάζεται με καθήλωση στο κρεβάτι και πολύ ξεκούραση μέχρι να κλείσουν εντελών οι πληγές. Όσο ο ασθενής κάθετε όμως, μπορεί οι πληγές να επουλώνονται αλλά οι μύες και οι τένοντες ατροφούν από την ακινησία με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να χειριστεί τα άκρα του ή να πονάει όταν επιχειρεί να τα χρησιμοποιήσει, επειδή είναι δύσκαμπτα.

Ο χειροπρακτικός ουσιαστικά χρησιμοποιεί την φυσικοθεραπεία ώστε να αποκαταστήσει την φυσική λειτουργία των μελών του σώματος μέσα από ασκήσεις ενδυνάμωσης τις οποίες πρέπει να πραγματοποιεί ο ασθενής αλλά και την χρήση μηχανημάτων και συσκευών που ηλεκτρίζουν τα άκρα για να τα θέσουν και πάλι σε λειτουργία.

Ανδρικές παθήσεις που χρειάζονται προσοχή

Οι άνδρες υποστηρίζουν πάντοτε για τους εαυτούς τους ότι δεν αρρωσταίνουν κι έχουν τους πιο ισχυρούς οργανισμούς γιατί δεν επισκέπτονται συχνά τον κατάλληλο γιατρό για να πάρουν φάρμακα…

robertdowneyjr_hughjackman_sting

Το πρόβλημα όμως με αυτήν την κατάσταση είναι ότι μπορεί να έχουν πάθει κάποια σοβαρή πάθηση που να τους δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα κι αυτοί να αρνούνται να το αντιμετωπίσουν πηγαίνοντας σε ένα γιατρό αφήνοντάς του έτσι μέχρι να φτάσει σε ακραίο σημείο η πάθηση.

Ιδού λοιπόν οι παθήσεις που χρειάζονται προσοχή κι αφού δεν πάνε συχνά στον γιατρό τουλάχιστον να ξέρουν μερικά πράγματα γι αυτές ώστε σε περίπτωση που έχουν τα συμπτώματα να τα αναγνωρίσουν και να κινητοποιηθούν άμεσα.

Χρόνια προστατίτιδα

PROSTATIS

Αποτελεί ουσιαστικά μια φλεγμονή του αδένα του προστάτη και μπορεί να οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο ή και να είναι μη μικροβιακή πάθηση.

Από τα βασικά συμπτώματα της πάθησης είναι το αίσθημα του καύσου κατά την διάρκεια της ούρησης, το ότι δεν αδειάζει εντελώς η ουρήθρα, ο έντονος κνησμός στην ουρήθρα αλλά και ο έντονος πόνος χαμηλά στην κοιλιά και στην περιοχή των όρχεων και του περιτόνου.

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα αυτά διαρκούν μεταξύ της περιόδου των 3 και των 6 μηνών τότε μπορούμε να μιλάμε για χρόνια προστατίτιδα.

Η πάθηση σε κάποιες της μορφές μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβίωση αν είναι μικροβιακή αλλά ο ασθενής πρέπει να είναι προσεκτικός ώστε να μην επανέλθει. Όταν η πάθηση δεν είναι μικροβιακή και δεν γνωρίζουμε τα αίτιά της το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι η ακολουθία ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής για την μείωση των συμπτωμάτων.

Ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί άμεσα το γιατρό γιατί η πάθηση αυτή μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα αλλά και στυτική δυσλειτουργία.

Υπερπλασία προστάτη

5D076394C44AE5FAFBAA80E7B87111DA

Είναι μια καλοήθης πάθησης που προκαλεί την δημιουργία όγκων. Όταν στην περιοχή των γεννητικών οργάνων προκληθεί διόγκωση, τότε δημιουργούνται προβλήματα στην ουρήθρα αλλά και στο έλεγχο της ροής των ούρων.

Μπορεί να υφίσταται από μικρότερη ηλικία αλλά να μην έχει συμπτώματα και να ξεκινά την ανάπτυξή της με το πέρας του 40ου έτους της ηλικίας ενός άνδρα. Σε γενικές γραμμές οι άνδρες άνω των 60 είναι συνήθως οι ασθενείς που πάσχουν από υπερπλασία προστάτη.

Οι ασθενείς νιώθουν πολύ έντονα ότι θέλουν να ουρήσουν αλλά όταν πηγαίνουν τουαλέτα νιώθουν την ουρήθρα τους να μην αδειάζει εντελώς. Μάλιστα αν τους έρθει να επισκεφθούν το μπάνιο δεν μπορούν να κρατήσουν τα ούρα τους παρόλο που κατά την διάρκεια της ούρησης βγάζουν μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα.

Εάν η πάθηση δεν αντιμετωπιστεί δημιουργούνται τακτικά ουρολοιμώξεις αλλά και βλάβες στα νεφρά ενώ μπορεί να δημιουργήσει και στυτική δυσλειτουργία.

 

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις του αθλητισμού

yssphlhcjt4e81c44d09015Ο αθλητισμός εδώ και χρόνια έχει κατακάτσει στις ελληνικές συνήθειες και έχει γίνει για αθλητές και θεατές-φιλάθλους μία αιώνια αξία. Οι αθλητικές διοργανώσεις όπως τα πανηγύρια και οι γιορτές φέρνουν πιο κοντά τους ανθρώπους και τους κάνουν να αλληλοϋποστηρίζονται.

Το άθλημα που έχει λάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο παγκόσμιο στερέωμα είναι το ποδόσφαιρο, το οποίο έχει καταφέρει να κερδίσει τις καρδιές ανδρών και γυναικών με αποτελέσματα που δεν είναι πάντα καλά, ειδικά τα τελευταία χρόνια που η βία έχει λάβει τερατώδεις διαστάσεις, επηρεάζοντας κατεξοχήν τον κλάδο του αθλητισμού και ειδικά του ποδοσφαίρου.

Ποιες είναι λοιπόν οι μεγαλύτερες αρνητικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός και ιδιαιτέρως το ποδόσφαιρο;

Η βία μαζί με το κράτος ήταν στην μυθολογία οι υπηρέτες και οι πιστοί εκτελεστές τους Δία. Σήμερα η πρώτη προσπαθεί να εκτελέσει το δικό μας κράτος και να προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στο αθλητικό στερέωμα. Πώς να πάει μία ελληνική οικογένεια στο γήπεδο, όταν γνωρίζει και έχει δει από την τηλεόραση ή έχει ακούσει από φίλους ότι τα δακρυγόνα και οι συνθήκες βίας είναι στο προσκήνιο, παρά το ίδιο το ποδόσφαιρο; Όταν ο φίλαθλος έρχεται στα όρια ενός κακού οπαδού, τότε μπορεί να εξολοθρεύσει μία ολόκληρη διοργάνωση.

Σε εποχές που η ευγενής άμιλλα δεν υπάρχει σαν συνώνυμο στο λήμμα αθλητισμός, το ντόπινγκ έρχεται να φιλοξενήσει στα σπλάχνα του δεκάδες από αθλητές που ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η οικονομική εκμετάλλευση στο όνομα του ποδοσφαίρου, που καταντά να μην είναι ποδόσφαιρο, είναι πανταχού παρών. Όταν ο Καναδέζος σπρίντερ Μπεν Τζόνσον διαλύει τα όρια των 100 μ. κάνοντας υπερήφανους χιλιάδες ανθρώπους και τους παίρνει την υπερηφάνεια όταν βρίσκεται θετικός στα αναβολικά, ο αθλητισμός πεθαίνει.

Πότε θα αναστηθεί; Όταν υπάρχει συνεχής ενημέρωση από την πολιτεία για την κατάσταση που επικρατεί στον αθλητισμό και δοθούν αυστηρότερες ποινές οι οποίες θα αποκλείουν από τον στίβο του αθλητισμού συλλήβδην τους εκάστοτε αθλητές…τότε μπορούμε να μιλάμε για την ανάσταση του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου και θα μας γεμίζει χαρά η παρακολούθηση ενός αγώνα σε ένα γήπεδο σαν αυτό το πλωτό της Σιγκαπούρης:

387f3e4f-e1e5-4a04-9fa6-64bee9e6c2ba-620x415

ή σαν αυτό καταμεσής της ερήμου στο Μαρόκο:

15c4d278-80b8-4e94-8fa9-73c13fffd7f0-620x406

Ροχαλίζω, τι μπορώ να κάνω;

Στους περισσότερους είναι γνωστό με τον όρο ροχαλητό και για πολλούς από εμάς, κυρίως για τις συζύγους, αποτελεί την βασική συνοδεία-μελωδία-νανούρισμα κάθε φορά που πρόκειται να πέσουμε για ύπνο.

roar

Γιατί συμβαίνει;

Το ροχαλητό είναι μία πάθηση η οποία οφείλεται στην κακή λειτουργία του διαφράγματος και μάλιστα μπορεί να σχετίζεται ακόμη και με την ηλικία, το βάρος αλλά και τον τρόπο ζωής.

Ένας άνθρωπος που είναι πιο παχύς ή είναι παχύσαρκος έχει πάντα περισσότερες πιθανότητες να υποφέρει από το διάφραγμα σε σχέση με κάποιον άλλον.

Παράλληλα όμως υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το διάφραγμα επειδή η κατασκευή της μύτης τους εκ γενετής είναι σχηματισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιτρέπεται η ελεύθερη αναπνοή.

Ακόμη μπορεί λόγω τραυματισμού η μύτη να έχει στραβώσει και μαζί να έχει επηρεαστεί η ποιότητα και η δομή του διαφράγματος.

Πως επηρεάζει την υγεία μου;

Σε κάθε περίπτωση το ροχαλητό δεν αποτελεί μόνο έναν θόρυβο στα αυτιά των άλλων άλλα ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που δημιουργεί προβλήματα υγείας στον ασθενή τα οποία σχετίζονται με την κακή οξυγόνωση του σώματος, αλλά και την ελλιπή μεταφορά οξυγόνου μέσω του αίματος σε όλα τα ζωτικά όργανα που γίνεται μέσω της αναπνοής.

classification-of-snoring

 

Οι άνθρωποι που έχουν στραβό διάφραγμα κουράζονται εύκολα, λαχανιάζουν ακόμη και από την πιο απλή δραστηριότητα και μπορεί να έχουν και αρρυθμίες.

Κατά την διάρκεια του ύπνου μπορεί να έχουν μεγάλες περιόδους άπνοιας, δηλαδή μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία δεν αναπνέουν, πρόβλημα που γίνεται ακόμη χειρότερο με την πάροδο των χρόνων και όσο ο ασθενής επιβαρύνει την υγεία του.

Σκεφτείτε το απλουστευμένα. Ένας οργανισμός για να λειτουργεί φυσιολογικά χρειάζεται οξυγόνο. Φανταστείτε πόσο επιβλαβής μπορεί να είναι οι συνέπειες για έναν άνθρωπο που ουσιαστικά δεν αναπνέει συχνά, οπότε στην ουσία, δεν το λαμβάνει!

snor-537x350

Τι πρέπει να κάνω;

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ιατροί-ωρλ είναι οι απαραίτητοι ειδικοί που μπορούν να φέρουν την λύση στο πρόβλημα.

Οι γνώσεις τους εστιάζουν στην λειτουργία βασικών αισθητηρίων οργάνων όπως είναι η μύτη τα αυτιά αλλά και ο φάρυγγας. Παρέχουν διαφορετική θεραπεία ανάλογα με την περίπτωση του ασθενούς.

Οι ιατροί ωρλ θα σας εξετάσουν και θα πραγματοποιήσουν έναν συνολικό έλεγχο ενώ ύστερα θα κρίνουν την καταλληλότερη για εσάς μέθοδο αντιμετώπισης. Μην ξεχνάτε ότι όλα τα αισθητήρια όργανα συνδέονται μεταξύ τους, οπότε αν η μύτη δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να συμβαίνει το ίδιο με την ακοή και τον φάρυγγα.

Ποιοι είναι οι τρόποι θεραπείας;

Η θεραπεία μπορεί να είναι είτε χειρουργική είτε συντηρητική ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Αν για παράδειγμα διαγνωσθεί ότι ροχαλίζετε λόγω κούρασης, τότε θα σας χορηγήσει ταινίες για το ροχαλητό, ενώ αν έχετε κάποιο πρόβλημα σοβαρότερο με το διάφραγμα που εμποδίζει την λειτουργία άλλων οργάνων, πιθανότατα να χρειαστεί να κάνετε κάποια μικρή επέμβαση για τον ευθειασμό του και την αποσυμφόρηση της αναπνοής.

how-vitalsleep-work-image-1024x445

Η επέμβαση αυτή όμως είναι σχετικά ανώδυνη για τον ασθενή και δεν αφήνει σημάδια αφού εφαρμόζεται χωρίς τιμές με μικρά εργαλεία που περνούν μέσα από τα ρουθούνια.

Φανταστείτε μόνο ότι η επέμβαση διαρκεί γύρω στη μισή ώρα και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι την επόμενη μέρα μετά την επέμβαση.

Πλαστική στήθους-Βασικές πληροφορίες για φυσικό αποτέλεσμα

Η πλαστική στήθους είναι η επέμβαση με τις μεγαλύτερη προτίμηση σε όλες τις χώρες και με την πάροδο του χρόνου τα αποτελέσματα που προσφέρει είναι όλο και καλύτερα.

Οι μέθοδοι που υπάρχουν πλέον για την πραγματοποίηση της επέμβασης είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με το παρελθόν γι’ αυτό αν έχετε αποφασίσει ότι θέλετε να περάσετε από αυτήν την διαδικασία θα πρέπει να γνωρίζετε ορισμένες πολύ βασικές πληροφορίες ώστε το αποτέλεσμα να ικανοποιεί τις απαιτήσεις σας.

Αρχικά θα πρέπει να πούμε ότι η πλαστική στήθους πραγματοποιείται είτε κάτω από το στήθος είτε με την διάνοιξη της θηλής. Οπωσδήποτε θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι η αύξηση του στήθους σας πρέπει να κινείται σε φυσικά μεγέθη γιατί αν επιλέξετε ένα νούμερο πολύ μεγαλύτερο από το φυσικό σας θα πρέπει να είστε προετοιμασμένες ότι το αποτέλεσμα θα είναι αντιαισθητικό.

plastiki_stithous1-300x240

Η επιλογή ως προς το μέρος πραγματοποίησης της τομής, αποφασίζεται σε συνεργασία με τον ιατρό. Μπορούμε όμως να πούμε ότι αν έχετε είδη μεγάλη θηλή, τότε είναι καλύτερο να επιλέξετε τομή κάτω από το στήθος. Η θηλή με την επέμβαση ούτως ή άλλως φαίνεται μεγαλύτερη οπότε πρέπει να έχετε κατά νου ότι επιλέγοντας την δεύτερη μέθοδο θα φαίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

stroggulo_anatomiko

Η τοποθέτηση εμφυτευμάτων σιλικόνης είναι κομβική και στην ουσία η ποιότητά τους, ορίζει και το αποτέλεσμα. Επιλέξτε έναν πλαστικό ο οποίος κατά την πλαστική στήθους χρησιμοποιεί ορθοπεδικά εμφυτεύματα σε σχήμα σταγόνας. Το είδος αυτό των εμφυτευμάτων είναι νέο και ανανεωμένο και δίνει στο στήθος φυσικό σχήμα μιμούμενο την ροπή ενός νεανικού στήθους της ηλικίας των 25 ετών.

Επίσης τόσο για να διευκολυνθείτε κατά την αποκατάστασή σας όσο και για να είστε πιο σίγουρες ότι δεν θα μείνουν ουλές, προτιμήστε έναν ιατρό ο οποίος θα πραγματοποιεί τις νέες αναίμακτες μεθόδους εγχείρησης, κατά τις οποίες επιδεικνύεται μεγάλη προσοχή τους ιστούς του δέρματος ώστε αυτοί να μην ταλαιπωρούνται και να πραγματοποιούν ταχεία επούλωση και να έχουν μειωμένη ύπαρξη ορατών ουλών.

Τέλος μπορείτε να προσφέρετε ακόμη πιο φυσικό αποτέλεσμα με λίπος από το ίδιο σας το σώμα! Η μέθοδος της λιπογλυπτικής αφορά την αφαίρεση λίπους από τις επίμαχες περιοχές, όπως είναι τα ψωμάκια που συσσωρεύονται στους γλουτούς και η εκ νέου χρήση σε άλλα σημεία του σώματος που χρειάζονται πλήρωση, συμπεριλαμβανομένου και του στήθους. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι αυτή η διαδικασία στοιχίζει σχεδόν τα διπλάσια χρήματα, είναι όμως αποτελεσματική.

Πρόπτωση. Πρέπει να κάνω αφαίρεση μήτρας;

pms-3-origΗ πρόπτωση, είναι μια γυναικολογική πάθηση, για την οποία οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται άβολα και συνήθως αποφεύγουν να συζητούν. Αφορά την πτώση, δηλαδή την μετακίνηση των πυελικών οργάνων μέσα στον κόλπο. Έτσι λοιπόν ανάλογα με την ασθενή μπορεί να πρόκειται για πρόπτωση μήτρας (όταν η μήτρα «γλιστρά» στον κόλπο), για κυστεοκήλη (όταν η ουροδόχος κύστη πίπτει μέσα στον κόλπο), ή και για ορθοκήλη (όταν μετακινούνται στον κόλπο τα κατώτερα τμήματα του εντέρου).

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πάθηση αυτή εμφανίζεται σε γυναίκες που έχουν υποστεί ταλαιπωρία κατά τον τοκετό οπότε και ο οργανισμός τους έχει καταπονηθεί, σε ασθενής που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις έντονου και συχνού βήχα ή και δυσκοιλιότητας αλλά και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα παλαιότερα χρόνια η πρόπτωση συνεπαγόταν αφαίρεση της μήτρας, μιας διαδικασίας όπου είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρα για κάθε γυναίκα, σήμερα όμως, η βελτίωση των ιατρικών μεθόδων μας δίνει επιπλέον δυνατότητες που καθιστούν την αφαίρεση την έσχατη επιλογή η οποία εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις όπου το πρόβλημα είναι τεταμένο.

Οι ασθενείς που έχουν ελαφρά πρόπτωση των πυελικών οργάνων έχουν την δυνατότητα να αντιμετωπίζουν την πάθηση με συντηρητική αγωγή η οποία περιλαμβάνει: τον τακτικό έλεγχο από τον γυναικολόγο, ασκήσεις που έχουν ως στόχο την ενδυνάμωση των μυών της περιοχής για την μείωση των συμπτωμάτων, αλλά και την τοποθέτηση πεσσών μέσα στον κόλπο, συσκευών με υποστηρικτικό ρόλο οι οποίες όμως πρέπει να αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

pessariesbiopro

Όσον αφορά τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητη η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, ορμονικής υποκατάστασης, που στόχο έχει να ενδυναμώσει τους ιστούς τους κόλπους ώστε αυτοί να μπορούν να πραγματοποιήσουν σωστά την στήριξη των πυελικών οργάνων.

Σε κάθε περίπτωση, ως μόνιμη λύση στην πρόπτωση κόλπου προτείνεται η χειρουργική μέθοδος η οποία αφορά την τοποθέτηση πλεγμάτων για την στήριξη των πυελικών οργάνων. Έτσι λοιπόν δεν είναι η αφαίρεση της μήτρας επιτακτική και οι λύσεις που προσφέρονται είναι ιδανικές ιδιαίτερα για όσες γυναίκες επιθυμούν να γίνουν μητέρες.

 

Σκολίωση, βασικά συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Η σκολίωση είναι μια από τις πιο γνωστές ορθοπεδικές παθήσεις που αφορά την στάση του σώματος και την αλλοίωση της ορθής θέσης της σπονδυλικής στήλης.

Πιο συγκεκριμένα, στην πλάτη των ανθρώπων που πάσχουν από σκολίωση, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η σπονδυλική του στήλη σχηματίζει ένα μεγάλο Sπου η καμπύλη του μπορεί να είναι ευδιάκριτη είτε από την δεξιά είτε από την αριστερή πλευρά.

skoliosi-e1357743498980

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πάθηση αυτή εκδηλώνεται συχνότερα σε άτομα νεαρής ηλικίας, εξαιτίας του γεγονότος ότι παίρνουν απότομα ύψος και οι μυς τους δεν είναι αρκετά δυνατοί για να αντιμετωπίσουν την απότομη αλλαγή και να διατηρήσουν το σώμα σε ορθή στάση, είτε εξαιτίας της σχολικής τσάντας όπου τα παιδιά έχουν την συνήθεια να κρατούν μόνο από τον έναν ώμο με αποτέλεσμα σιγά σιγά η σπονδυλική τους στήλη να αποκτά ροπή προς το πλάι.

Σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορούμε να καταλάβουμε ότι κάποιος έχει σκολίωση επειδή γέρνει στο πλάι όταν στέκεται όρθιος, ενώ όταν σκύψει προς τα εμπρός παρατάσσοντας τα χέρια του, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η μία του πλευρά προεξέχει πολύ περισσότερο σε σχέση με την άλλη.

Skoliosi4

Σε γενικές γραμμές η συμπτωματολογία όπως την μαρτυρούν οι ίδιοι οι ασθενείς σχετίζεται περισσότερο με το αίσθημα της κούρασης και με το έντονο βάρος.

Πιο συγκεκριμένα, οι ασθενείς έχουν δύσπνοια όταν στέκονται για αρκετή ώρα σε ορθή στάση ενώ νιώθουν να κουράζονται και λαχανιάζουν πολύ εύκολα ακόμη και κατά το ολιγόλεπτο περπάτημα.

Η πάθηση αυτή αντιμετωπίζεται συντηρητικά με την τακτική χρήση κηδεμόνα. Ένα ορθοπεδικό βοήθημα που φοριέται σαν γιλέκο και κρατά το σώμα σε ορθή στάση. Ο ασθενής καλείται να το φορά κάποιες ώρες της ημέρας και μπορεί να το αφαιρεί στον ύπνο για να κοιμάται με μεγαλύτερη άνεση.

561628_396277903773701_1363126819_n

Πέρα όμως από τον κηδεμόνα, ένας άνθρωπος που πάσχει από σκολίωση μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με ενδυνάμωση των μυών της πλάτης μέση ασκήσεων όπως είναι τα κλασικά πους-απς.

Υπερτροφές και οφέλη

Η καλή διατροφή είναι βασική προϋπόθεση για την επίτευξη μακροζωίας και καλή ζωής μακριά από ασθένειες, για να το πετύχουμε όμως χρειάζεται προσωπική προσπάθεια με την κατανάλωση τροφών, πλούσιων σε διατροφική αξία, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

υπερτροφές-600x382

Η καθημερινή μας ζωή όμως και οι υποχρεώσεις που σε καθημερινή βάση έχουμε να πραγματοποιήσουμε, δεν μας επιτρέπουν πάντα την τήρηση ενός σταθερού προγράμματος διατροφής.

Αυτό το κενό, έρχονται να καλύψουν οι υπερτροφές. Τι εννοούμε με αυτόν τον όρο; Πρόκειται για φυτικά συμπληρώματα διατροφής που στηρίζονται σε καρπούς με υψηλή διατροφική αξία. Οι καρποί αυτοί, καλύπτουν τις ανάγκες ακόμη και 3 γευμάτων σε ότι αφορά την κατανάλωση ωφέλιμων συστατικών και μπορούν να αποτελέσουν ιδανικό βοήθημα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού αλλά και την τροφοδότηση του οργανισμού με την ενέργεια που χρειάζεται για να έχει ευρυθμία.

Οι υπερτροφές ήδη έχουν κερδίσει την προτίμηση των καταναλωτών για τα οφέλη που προσφέρουν και μάλιστα συνταγογραφούνται ακόμη κι από ιατρούς σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και ασθένειες.

Όσπρια

Για να σας δώσουμε ένα παράδειγμα θα αναφέρουμε απλά ότι πολλοί ιατροί συστήνουν ως βασικό συμπλήρωμα σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας το ιπποφαές για την μείωση των μυϊκών πόνων αλλά και αυτών του νευρικού συστήματος.

Πέρα όμως από το γεγονός αυτό, άλλες υπερτροφές, αποτελούν βασικό συμπλήρωμα της γενικής αγωγής που ακολουθούν οροθετικοί και άτομα που πάσχουν από τον ιό της ωχράς σπειροχαίτης.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι κανένα συμπλήρωμα δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια ισορροπημένη διατροφή αφού ο οργανισμός χρειάζεται πάντα το φαγητό για να επιτελέσει σωστά τις διαδικασίες λειτουργίας του.

Οι υπερτροφές μπορούν να λειτουργήσουν επικουρικά και να σας προσφέρουν επιπλέον ενέργεια για να πραγματοποιήσετε τις καθημερινές σας υποχρεώσεις ενώ σε αυτές οφείλονται θετικές επιδράσεις όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η ρύθμιση του μεταβολικού ρυθμού καθώς επίσης και η ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Νοσοκομειακά κρεβάτια με όλες τις ανέσεις

Τα νοσοκομειακά κρεβάτια που συναντά κανείς στο νοσοκομείο είναι ίσως και το βασικότερο κομμάτι του εξοπλισμού των νοσοκομείων καθώς από την ποιότητά τους αλλά και από το πώς αισθάνεται ο ασθενής βρισκόμενος ξαπλωμένος σε αυτά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και ίασή του, όσο μεγάλη εντύπωση και αν σας κάνει το γεγονός αυτό.

Bed_ArminiaIII

Γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι η άνεση του ασθενούς ώστε αυτός να αναρρώσει γρήγορα, οι εταιρείες παραγωγής νοσοκομειακών ειδών, φρόντισε να κάνει την παραμονή των τραυματισμένων και των αρρώστων ακόμη πιο άνετη!

Η πρώτη βασική κίνηση για να καταστεί αυτό δυνατόν, ήταν η τοποθέτηση ορθοπεδικών στρωμάτων, σε συνδυασμό με πλέγμα από συνδεόμενα ελατήρια ώστε να μην πιάνεται το σώμα. Αυτή η προσθήκη αποδείχθηκε σωτήρια, κυρίως για όσους χρειαζόταν να μείνουν για πολλούς μήνες στο κρεβάτι εξαιτίας κάποιου πολύ βαρύ τραυματισμού.

nosokomeiako_krevati_eco

Η δεύτερη καινοτομία που εισήχθη δυναμικά στα νοσοκομειακά κρεβάτια και σήμερα αποτελεί κανόνα είναι η ρύθμιση της πλάτης του κρεβατιού ώστε ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς πότε να σχηματίζει γωνία 180μοιρών και πότε γωνία 100 και 90 μηρών, για όταν ασθενής αισθάνεται λίγο καλύτερα και έχει την ανάγκη να σταθεί λίγο πιο όρθιος πάνω στο κρεβάτι. Τα καινούρια κρεβατάκια συνοδεύονται από πτυσσόμενο τραπεζάκι για να μπορεί ο ασθενής να λαμβάνει τα γεύματά του, ένα σύστημα με σχοινί για να μπορεί να σηκώνεται μόνος του πιο πάνω αλλά και διαθέσιμο χώρο για την τοποθέτηση του ορού. Τα κρεβάτια δεύτερης γενιάς μπορούν να ανασηκώνονται με ηλεκτρονικό χειριστήριο για επιπλέον διευκόλυνση.

Οι τελευταίες εφευρέσεις του τομέα, περιλαμβάνουν ακόμη και την διαμόρφωση ειδικού χώρου για την τοποθέτηση της πάπιας ώστε να μπορεί να αποσπάτε εύκολα από τους νοσοκόμους αλλά και ειδικό κουμπί ειδοποίησης το οποίο αν πατήσει ο ασθενής ειδοποιείται η αποκλειστική νοσοκόμα για να τον βοηθήσει όπου χρειάζεται. Αυτή η τελευταία προσθήκη αποτέλεσε σωτήρια λύση για όσους ασθενείς παραμένουν καθηλωμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα ξαπλωμένοι ενώ βρίσκονται στο σπίτι.

Μάθετε περισσότερα για τα νοσοκομειακά κρεβάτια.

Η περιτομή στα παιδιά

Η ιστορία της περιτομής, της χειρουργικής επέμβασης που πραγματοποιείται στην φίμωση, έχει περισσότερο θρησκευτική και πολιτισμική σημασία παρά ιατρική. Ήδη πριν από 15.000 χρόνια γίνονταν η περιτομή για να ξεχωρίσουν καλύτερα το φύλλο του παιδιού. Την επέμβαση μάλιστα εκτελούσαν ιερείς οι οποίοι λέγοντας Μοέλ. Στην αντίπερα όχθη οι Αιγύπτιοι πραγματοποιούσαν περιτομή στους σκλάβους για τιμωρία.

Στα παιδιά διενεργείται το χειρουργείο της φίμωσης κατά το τέταρτο έτος της ηλικίας τους. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε μικρότερη ηλικία λόγω οιδήματος της ακροποσθίας ή κακής διάπλασης της μπροστινής περιοχής του πέους κατά την γέννησή τους. Σε αυτήν την περίπτωση αφαιρείται τμήμα της, κάνοντας γενική νάρκωση στο παιδί.

Ένας έμπειρος χειρουργός δεν έχει να αντιμετωπίσει καμία περίπτωση επιπλοκής και μάλιστα στις ΗΠΑ το συστήνουν για λόγους καθαριότητας και αισθητικής αλλά και για να αποφύγουν περιπτώσεις μελλοντικού καρκίνου. Αντίθετα στην Ευρώπη την προτείνουν μόνο όταν υφίσταται ιατρική ανάγκη και για κανέναν άλλο λόγο.

Όλοι οι παιδίατροι συνιστούν στους γονείς να μην αγγίζουν την περιοχή του πέους των παιδιών τους, παρά αν παρατηρήσουν κάτι περίεργο να απευθυνθούν στον γιατρό τους.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες την ιστοσελίδα andrologia.gr